Imst 2019, Ce și Cum

Sala de escaladă » Blog » Imst 2019, Ce și Cum

Despre ce au făcut sportivii Alpin Club Carpatic la Youth Color Climbing Festival Imst s-a aflat dintr-o știre scurtă și seacă.

Fără să exagerez, consider că această performanță este una extraordinară, ce nu va fi prea curând repetată, asta în condițiile în care sper ca Imst-ul își va păstra strălucirea și importanța celui mai titrat și mai puternic concurs european de escaladă pentru copii.

Timpul face ca marile izbânzi să fie reținute doar ca statistici în palmaresul sportivilor sau națiunilor. Modul în care acestea sunt obținute este iute aruncat în neantul uitării de nemilosul timp, ce înghesuie de-a valma victorii spectaculoase, victorii chinuite, victorii muncite, norocoase șamd.

Tocmai de aceea cred ca ar fi tare nedrept ca performanța lui Darius să fie deja țintuită în insectarul istoriei, fără a pomeni ceva despre cum a fost ea obținută. Și asta pentru că ne-am aflat în fața unei victorii obținute într-o întrecere disputată, spectaculoasă, sfârșită printr-o victorie categorică, gustată din plin de publicul spectator.

Protagoniștii întrecerii au fost Darius Râpă și marele sau rival, sportivul bulgar, Nicolay Rusev. În urmă cu 2 săptămâni, Darius fusese învins de Nicolay într-una din etapele circuitului Alps-Adriatic.

Chiar daca nu aveau o miza deosebită, calificările, desfășurate pe 6 trasee cu dificultăți cuprinse între 7B și 7C+, au fost foarte disputate și spectaculoase. Cu toate că a înregistrat doar 2 top-uri, față de cele 4 ale bulgarului, Darius a terminat calificările pe locul 1, la doar o priză distanță.

În victoria de etapă foarte mult a cântărit parcurgerea integrala a celui mai dificil traseu din aceasta faza, Darius fiind singurul din cei 55 de sportivi (!!!) care a reușit acest lucru. Nici la celelalte trasee nereușite din calificări, Darius nu a mers rău, el căzând de fiecare data din priza de top (!!!).

În finală, pe primul traseu, atât Darius, cât și Nicolay, s-au detașat de ceilalți concurenți, fiind singurii care l-au parcurs integral. Traseul al doilea, cel mai dificil din întreg concursul, a făcut diferența. Darius a trecut de punctul în care anterior căzuse sportivul bulgar și s-a dus până aproape de top, căzând din nou din ultima priză!

Povestea despre isprăvile noastre de la Imst ar fi incompletă și mai cu seamă nedreaptă dacă nu am aminti și de locul 8 obținut de Alexandru Zaharia. Ca întotdeauna, ar fi fost loc de mai bine. Dacă avem în vedere traseele parcurse în cantonamentul ce a precedat concursul, atunci putem spune că a fost chiar foarte mult loc pentru un rezultat mai bun. Dar, asta este! De foarte multe ori, controlul emoțional este cel care face diferența între sportivii foarte buni.

Ca și-n ceilalți ani, în calificări Alex nu a pornit cu motoarele turate la maxim (sau, măcar pe aproape de maxim). S-a calificat cu emoții de pe locul 16, dar a reușit să-și revină în finală, terminând pe un remarcabil loc 8, păstrându-se astfel în top-ul celor mai buni 10 cățărători europeni de vârsta lui.

Data articol: iunie 6, 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *